Recept och tips

 

Gullvi tipsar

Jag börjar varje morgon med en tallrik havregrynsgröt som jag tillagar direkt i mikron. På den varma gröten lägger jag en matsked lingonsylt och täcker sedan över med vaniljglass som smälter av värmen.

Jag använder inte vanlig vaniljglass utan Tofu-glass gjord av sojabönor eftersom mitt kolesterolvärde är lite för högt. Havregrynen hjälper också till att sänka kolesterolet så bättre kan det inte bli.

Jäääättegott hälsar Gullvi

 

Sannas gröt

1 dl grynblandning, finns att köpa påsar med blandade gryn.
1/3 dl linfrön
1/3 dl solrosfrön
½ dl russin
En nypa salt

Blanda alltihopa och micra på full effekt i fem minuter. Servera med mjölk och äppelmos.

Receptet är inskickat av Sanna

 

Anna tipsar om havregrynsgröt

Havregrynsgröt kokt på gammeldags ekologisk mjölk med pressad apelsin över.

Gott och enkelt hälsar Anna

 

Anna-Karins julgröt

3,5 dl vatten
75g råris
75g korngryn
8 dl mellanmjölk

Koka upp vattnet och koka råris och korngryn under lock tills vattnet kokat
in ca 15-20 min. Häll på mjölken och koka till önskad konsistens ca  90  min.
Rör om var 10 minut.

Anna-Karin skriver: ”Den här gröten fick jag recept på från specialtidningen C, som bara
handlar om vad man kan göra med sädesslagen. Jag har dock ersatt vitt ris med råris.”

 

Urban tipsar

Jag håller mig mest till havregrynsgröt och råkade genom en slump komma på en sak som gör gröten bättre. I vanliga fall blandar jag vatten, havregryn, salt och ställer kastrullen på plattan. Den kokar raskt upp. Om jag i stället låter havregrynen, salt först ligga i det kalla vattnet ca 7-10 minuter och svälla lite innan jag slår på plattan så blir det en lenare och mer homogen gröt som dessutom inte behöver kokas mer än någon minut.

Hälsar Urban i Gävle

 

Pajalagröt

2 dl fiberhavregryn
1/2 dl krossade linfrön
4 dl vatten
6 st katrinplommon
4 st torkade aprikoser

Lägg allt i en kastrull över natten, koka upp på morgonen

Receptet har sitt ursprung från ett servicehus i Pajala och finns i lite olika versioner. Den här versionen är inskickad av Gunnar.

 

Torbjörn Sandvalls  gourmetgröt
 
Blötlägg 1250g sojabönor i 6 liter osaltat vatten ca 10h. Häll därefter av vattnet och skölj av bönorna.

Sätt på största plattan på 4:an om du har 6 lägen. Sätt en 10 l kastrull på plattan. Kör lite i taget i matberedaren (med kniven monterad) tills du får ett granulat, ungefär som knappnålshuvuden. Häll granulatet i kastrullen allteftersom det blir klart. När du kört klart alla bönor, börjar du röra i kastrullen var 90:e sekund, ordentligt så att så lite som möjligt bränner
vid botten. Rosta i 1h 10 minuter på 4:an, därefter ca 2h 35 minuter på 3:an. Totalt tar det ca 3h 45 min.

När du rostat klart häller du granulatet i en långpanna eller liknande och låter det svalna. Kastrullen fyller du med ljummet vatten, med lite diskmedel och låter stå ett tag. Därefter sköljer du ur kastrullen och skyfflar ur skorpan med en osthyvel eller liknande. Polera bort det
sista fastbrända med svinto.

Väg granulatet, skall väga ca 1kg om du rört ordentligt. Blanda sojagranulatet med 3 ggr så mycket 4-kornskross från hälsokost affären. Du skall även blanda i 1000g torkad aprikos och 150g hackade valnötter. Packa gröten i påsarna som fyrkornskrossen kom i eller i 10 l grytan om du kan avvara den.

För att koka en portion gröt, lägger du 100g grötblandning i 4 dl vatten i en kastrull, tillsätt 1 krm salt. Koka i ca 15 min.

Servera med ett glas mellanmjölk om du är ute efter gourmet smak, bryr du dig mer om dina kolesterolvärden, så är lättmjölk bättre.

Torbjörn, som är en riktig grötentusiast och håller på med styrketräning, kommenterar sin gröt så här: ”Tycker du inte om gröt föreslår jag att du testar gourmet gröt, som visserligen kräver mer förberedelse och tid, men som inte går att jämföra med vanlig gröt.”

 

Torbjörn Sandvalls korngrynsgröt

50g gula ärtor
100g korngryn
40g torkade osvavlade aprikoser
8g kokosflingor
10g solroskärnor
2 krm havsalt

Blötlägg ärtorna.
Koka ärtorna i 30 minuter, häll av kokvattnet.
Koka upp ärtor och korngryn i 6,5 dl vatten, koka 15 minuter.
Tillsätt salt, aprikoser, solroskärnor och kokos, låt koka 15 minuter.
Koka och rör gröten i 5 minuter till.

Torbjörns kommentarer

Kokos innehåller mycket mättat fett, som man bör vara försiktig med, mitt recept ger dock en bit under rekommendationen.
Baljväxter och sädesslag passar bra ihop i proportionerna 1:2 förutom sojaböna, där jag kör på 1:4 p.g.a. den höga proteinhalten på 34g/hg.
Dessa proportioner ger både lagom proteinhalt och oftast bra proteinkvalité.

Ytterligare ett recept från Torbjörn Sandvall

 

Ockelbogröt

1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
2 msk linfrön
0,5 dl russin
1-2 st fikon, klipps i mindre bitar
0,5 tsk salt
Kokas sakta i 7 minuter. Om man vill kan man lägga allt utom havregrynen i blöt kvällen innan. Goda tillbehör är lingonsylt, banan, messmör och flytande honung.
En god och nyttig start på dagen!
Mitt eget recept!

 

Polentagröt

4 portioner
9 dl mjölk
1 dl polenta(majsmjöl)
1 tsk rårörsocker/socker
0,5 tsk salt
Koka upp mjölken. Vispa ner polentan och sänk värmen. Låt gröten sjuda under omröring i ca 6 min. Smaka av med socker och salt.

 


Havregrynsgröt med kardemumma, bär och frön

1 portion
1 dl fiberhavregryn
1/2 tsk malen kardemumma
2,5 dl vatten
1 liten nypa salt
1 msk grovhackade pistasch-, hasselnötter och/eller mandel
1/2 dl färska eller frusna blåbär, hallon eller andra bär
1 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön
Rosta havregryn och kardemumma i torr kastrull på hög värme i någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden.
Tillsätt vatten och lite salt. Sänk värmen och koka i tre minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden.
Häll upp gröten i en skål, toppa med bären medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön.
Servera med kall mjölk.
Publicerad i Helsingborgs Dagblad nov-2005

 


Äppelgröt på quinoa

2 portioner
2 äpplen
1 1/2 dl quinoa (finns i hälsokostaffären)
3 dl äppeljuice
2 msk russin
1 tsk malen kanel
Skala och skär äpplena i klyftor. Skölj quinoan i vatten i en sil och låt rinna av.
Koka upp quinoagrynen i äppeljuice och tillsätt äpplen, russin och kanel.
Koka på ganska stark värme i cirka en kvart eller tills konsistensen blir lagom grötig.
Gott med mjölk, men funkar även utan.
Publicerad i Helsingborgs Dagblad nov-2005

 


Här kommer tre  grötrecept tagna ur Fru Langlets kokbok från 1902:

Smörgröt
Ett fjärdedels kilo färskt smör smältes och då det fräser vispas däri så mycket hvetemjöl som möjligt. Uppkokad mjölk tillsättes litet i sänder under sakta vispning, då gröten är lagom tjock vispas den raskt och då den kokat upp slås den upp på ett djupt fat. Serveras med god mjölk, socker och kanel.

Russin och korngrynsgröt
Kokas ävenledes på samma sätt som vällig af dessa grynsorter men tål att koka mera 2-3 timmar. Korngrynsgröt blir bäst om den kokas med vatten något tunn och afredes med ett par skedblad hvetemjöl vispadt i litet gräddmjölk. Innan den skall anrättas saltas den och ett stycke färskt smör ilägges.

Sjuskinnsgröt
Risgryns- eller korngrynsgröt utbredes ett par cm tjockt på djupt fat eller karott; stött kanel och socker öfversiktas, så att det täcker gröten därofvanpå siktas ett hvarf strösocker så att gröten ser hvit ut. Ett bakelsejärn, en eldskyffel eller en pannkaksspade eller dylikt glödgas i elden, sopas af med en visp, att ingen aska följer med och föres öfver gröten så att sockret blir brynt, Ännu ett hvarf gröt pålägges och påhandlas på samma sätt och därmed fortfares tills man fått sju hvarf, eller huru många man behaga. Serveras med gräddmjölk.
Recepten ur Fru Langlets kokbok är inskickade av Carine Matsubara, Örebro

 


Klappgröt till 4 personer

5 dl vatten
1 dl mannagryn
1 ½ dl saft
Vattnet kokas upp och mannagrynen vispas i. Låt gröten få ett uppkok och håll den sedan på svag värme ca 5 min. Tillsätt därefter saften och låt gröten koka upp på nytt. Häll upp gröten i ett stort fat och vispa mycket kraftigt. Använd elvisp och vispa klappgröten tills den blir kall och pösig. Gröten serveras med mjölk.
Receptet är inskickat av Katarina Lindqvist, Alingsås

 


Smöröga

Koka upp mjölk i en kastrull.
Salta.
Vispa i vetemjöl till önskad koncistens (ej för tjock).
Häll upp på tallrik. Lägg en klick smör i mitten. Tag gröt med sked från
kanten och doppa i smörögat.
Drick mjölk till (gärna i glas).


Pärgröt med fläsk

Koka potatis (helst mandelpotatis) med skalen på.
Koka upp mjölk. Skala potatisen, pressa den och vispa ner den i mjölken.
Man kan göra redning med lite vetemjöl till lagom koncistens. Den skall
vara rätt tunnflytande, men inte för tunn.
Salta efter smak.
Serveras på flat tallrik tillsammans med stekt fläsk.
Om man vill kan det smaka gott med lingonsylt men det hör inte till
originalreceptet.
Pärgröt är en typ av gröt speciellt från Järvsö. Serveras även idag på vissa restauranger ex. Harsagården i Järvsö.
Recepten på smöröga och pärgröt är inskickade av Rut Smålänning

 

Torsten, god och lättlagad risgrynsgröt

50 gr smör
1½ dl rundkornigt grötris
1 lit mjölk 3%
½ dl socker

Smält smöret i en kastrull lägg i risgrynen och låt grynen koka upp med smöret, men inte brynas. Koka upp mjölken i en annan kastrull, passa den noga så att den inte kokar över, och häll den kokande mjölken över smör/grynblandningen.
Rör om, lägg på lock och om du har bråttom, låt kastrullen stå på svag värme en timme.
Har du mera tid, ställ kastrullen på en skärbräda i en och en halv timme, gärna med en tyngd på locket. Öppna inte på locket och rör inte i gröten förrän den är klar efter ca 1,5 timme. Rör sedan ner sockret och servera med kanel, socker och mjölk.
Tips till diskningen:
Om mjölken bränt fast i botten på mjölkkastrullen, slå på lite vatten och en tesked maskindiskpulver och ställ tillbaka kastrullen en stund på den varma plattan så går det lätt att diska ur.
Karin Häger i Söderala har delat med sig av receptet och tipset till enkel diskning. Hon i sin tur har fått det av sin granne Torsten. När Torsten blev änkeman i 70-årsåldern började han att experimentera för att förenkla sin matlagning. Han gillade risgrynsgröt, men tyckte inte om att stå bunden framför spisen. Efter en hel del försök lyckades han få till denna gröt med minsta möjliga tid framför spisen. Torsten gav receptet till Karin med orden: ”Du har väl också annat att göra än stå och röra i gröt”.



Anna-Lenas grötgryta

1 dl havregryn
2 torkade aprikoser
0,5 banan
2 msk skalade solrosfrön
2 tsk linfrön
Blanda och koka med ca 2 dl vatten och en 1/2 tsk salt. Grovhacka 2 torkade aprikoser och låt koka med. Efter halva tiden tillsätts en 1/2 skivad banan.
Ät med mjölk och NJUUUT.
Receptet är inskickat av Anna-Lena i Stockholm. Hennes man Christer äter inte gröt, vilket är förvånande med en hustru som lagar så god gröt!



Per-Olofs fiskegröt

Blanda ihop en portion havregrynsgröt, häll i en påse varma koppen (fruktsoppa, äpple med kanel). Koka upp och häll upp i kåsan , strö på lite strösocker och avnjut tillsammans med myggen. Om du kokar fler portioner kan man med fördel hälla i 2 stycken påsar. Detta ger en bra smak på gröten som är en fördel när du inte kan släpa mjölk ut på fjället. Normalt vill ju gröt utan mjölk växa i munnen men jag tycker att detta går bra tack vare att man får lite äppelsmak på det hela.
En bra start på dagen för en fiskare!
Receptet är inskickat av Per-Olof Johansson i Söderhamn.


Kokosgröt

2,5dl havregryn
0,5dl kokosflingor
2dl mjölk
3dl vatten
0,5 tsk salt
 
Blanda havregryn och kokosflingor med vätskan och saltet i en kastrull och koka i ca 3 min eller tills gröten fått önskad konsistens. Äts med fördel med mjölk och lite socker eller sirap.
Receptet är inskickat av Pablo och Sofia

 


Molinogröt (1 portion)

1 dl grahamsmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl russin, katrinplommon eller fikon
2 dl vatten
salt
Lägg de finskurna frukterna i vatten över natten tillsammans med linfröet. Låt koka upp och vispa ner mjölet samt låt gröten koka i ca 10 minuter.


 
Mannagrynsgröt (2 portioner)

0,5 dl mannagryn
0,5 msk smör
4 dl mjölk
salt, socker
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och vispa i mannagrynen när den kokar upp. Låt gröten åter koka upp och sedan småkoka under omröring ca 20 minuter. Gröten avsmakas med salt och eventuellt lite socker. Mannagrynsgröten serveras med mjölk och eventuellt lite kanel. Istället för mjölk kan du prova med saftsås. Den här gröten tycker barn om och passar bra till kvällsmåltid.


 

Rågmjölsgröt (2 portioner)

1 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
salt
Vattnet kokas upp med lite salt. Tag kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Koka ca 10 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen.
Prova med att blanda i russin. Det blir en bra lunch en lördag, då en trerättersmiddag väntar till kvällen!

Stekt gröt
Gör rågmjölsgröt på morgonen och låt stå i kylskåpet till kvällen. Hetta upp smör i en stekpanna av gjutjärn och klicka ner gröt. Låt det bli en rejäl stekyta. Om det fastnar gör det inget, se bara till att du skrapar ur stekpannan ordentligt och lägger det i tallriken tillsammans med gröten. Häll på mjölk och du har en god och lite annorlunda kvällsmåltid. Gott till är en hård smörgås med Gustafskorv på.


 
Grahamsgröt (2 portioner)

1,5 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
salt
Vattnet kokas upp med lite salt. Tag kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Koka ca 10 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen. 
 


Bovetegröt med fikon (2 portion)

1 dl bovete
0,5 dl linfrön
1 dl strimlade fikon
2 dl vatten
salt, honung
Koka upp fikonen med vatten, tillsätt bovete och linfrön. Låt koka i ca 15 minuter. Smaksätt på slutet med honung och lite salt. 


 
Havregrynsgröt med äpple (1 portion)

1 dl fiberhavregryn
0,5 finhackat äpple
2 dl vatten
salt, kanel
Blanda havregryn, äpple, salt och vatten i en kastrull. Låt koka i 3 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen. Dofta på lite kanel när gröten ligger på tallriken.

 

Madeleines blåbärsgröt (4 hungriga portioner)

2,5 dl blåbärssylt
2,5 dl vetemjöl
5 dl vatten
salt
Blåbärssylt, vatten och salt kokas upp under omrörning. Vetemjölet vispas därefter ner undan för undan. Låt koka i 5 minuter. Klumpig gröt är godare än slät!


 
Dinkelgröt (2 portioner)

2 dl helt dinkelvete
2 dl vatten
5 plommon
0,5 dl russin
2 msk koncentrerad äpplejuice
Klipp plommonen i mindre bitar. Koka upp vatten, plommon och dinkelvete. Låt stå över natten. Morgonen efter tillsätter du russin och äpplejuice. Låt gröten koka upp.


 
Aprikosgröt (4 portioner)

10-15 aprikoser
1 liter vatten
2 dl grahamsmjöl
Klipp aprikoserna i bitar och koka dem mjuka i vattnet. Vispa ner grahamsmjölet till en lös gröt. Låt gröten stå och svälla i 10 minuter. 

 

Äpplegröt (4 portioner)

2,5 dl råris
1 liter vatten
0,5 dl russin
4 äpplen
honung
Skölj riset och koka i vatten ca 35 minuter. Skär äpplena i mindre bitar och tillsätt dem och russinen. Koka ytterligare 10 minuter. Ha i lite honung för att få en lite sötare gröt.


 
Hirsgröt (4 portioner)

1 dl torkade fikon
1 liter vatten
1,5 dl hirs
0,5 dl vetekli
Skölj hirsen och fikonen. Skär fikonen i bitar och koka den tillsammans med hirsen i 30 minuter. Tillsätt vetekli och koka ytterligare 10 minuter. Ta kastrullen av plattan, lägg på lock och låt gröten stå och svälla i 10 minuter.


 
Potatisgröt (2 portioner)

2 msk linfrö
5 dl vatten
5 dl rå potatis, skalad och tärnad
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Mixa potatisbitarna och linfrö i vattnet. Låt alltsammans koka upp under kraftig vispning. Låt sjuda några minuter. 

 


Risgrynsgröt (2 portioner)

1,5 dl vatten
0,75 dl rundkorniga risgryn
3,5 dl mjölk
salt
Koka upp salt, vatten och risgryn. Låt koka under lock tills nästan allt vatten är borta. Häll i mjölken och koka gröten på mycket svag värme tills risgrynen är mjuka. Rör om då och då. Tillagningstiden är ca 40 minuter.


Jag bifogar några recept ur en gammal kokbok. Sådana långkok är det väl ingen som
har tid med idag men det kan ju vara kul att läsa. Du får gärna publicera recepten på
hemsidan om du tycker att de är intressanta.
Med vänliga hälsningar
Runa Steen

 

Hej!
Jag är inte Banverkare, men har tidigare jobbat på Banavdelningen till 1988 och sedan på SJ, numera pensionär.
Prenumererar på Rallaren av nostalgiska skäl.
Kul idé med gröt, jag gillar också gröt.
Här kommer några recept ur ”Kokbok för hem och skola i stad och på landet” av Lotten Lagerstedt. Den utgåvan jag har är tryckt 1905.

Här kommer fyra recept ur ”Kokbok för hem och skola i stad och på landet” av Lotten Lagerstedt, tryckt 1905.

Vattengröt (rågmjölsgröt)
3 l. Vatten, 6-8 kkpr groft rågmjöl, 2 msk. Salt, (kummin).
När vattnet raskt kokar, tillsättes salt och mjölet ivispas litet i sänder, för att det ej skall blifva klimpigt. (Bäst sikta mjölet i gröten genom fint durkslag). Gröten kokas under kraftig vispning omkr. 40 min. (Om den är sjukmat, bör den koka ända till 3 tim., i synnerhet om mjölet är groft.)
Serveras den med kärnmjölk, är den särskildt smaklig.
Om en afredning af mjöl och vatten får stå 3-4 tim. att svälla, behöfver gröten ej koka så länge och blir mera lättsmält.

Lingongröt
Kokas som vattengröt men af lingonsaft i st. f. vatten och mycket tunnare. Den tjocknar betydligt, då den kallnar. Bör ätas kall skuren i skifvor och med mjölk eller gräddskum. Kan förvaras 2 veckor. Mycket god.

Bohvetegrynsgröt
3 ½ kkp gryn, 1 l. vatten, 2 l. mjölk, 1 ½ msk. margarin, 1 ½ msk. salt.
Gröten behöfver koka omkring1 tim.

Smörgröt
2 hg smör, 4 hg hvetemjöl, 4 msk. socker, 2,5 l. Mjölk.
Smöret smältes oh däri inarbetas öfver elden mjölet, och efter hand tillsättes kokande mjölk. Gröten får sedan sakta koka 40 min. Får den stå med tätt lock vid elden, behöfver den ej röras.
Det finns också ett recept med järnvägsanknytning, dock ej gröt.

Recepten är inskickade av Runa Steen. Hon delar också med sig av ett gammalt danskt recept på kräm. Eftersom järnväg har en speciell plats i mitt hjärta så tar jag med det receptet också, trots att det inte är ett grötrecept.

Järnvägskräm
7 kkpr vatten, 1 kkp potatismjöl, 3 msk. sirap, 3 msk. ättika, 1 bit kanel.
Sirap, ättika, vatten och mjöl blandas väl tillsammans, sättas på elden under flitig omröring och aflyftes, då krämen kokat upp.
 


Om du vill får du gärna dela med dig av dina grötrecept och tips. Klicka på länken nedan. Skriv ett e-postmeddelande så publicerar jag det på gröt.se, med ditt namn eller en signatur.
info@grot.se