Grötboken

GrötbokenJag har alltid tyckt om gröt. Ända sedan jag var liten och åt av mormors goda havregrynsgröt till frukost eller den stekta rågmjölsgröten tillsammans med morfar på kvällen. Mormor var mån om att barn och barnbarn skulle äta ordentligt och då är gröt en bra start på dagen.

Som vuxen har jag upptäckt hur många olika sorters gröt det finns och på senare år har mitt gillande av gröt växt till en passion. Sommaren 2004 var jag och min sambo Gunilla på sparesa till Estland. Varje morgon serverades ett par olika sorters gröt. Fantastiskt goda och bra för magen! Vi bestämde oss för att fortsätta att koka olika grötar hemma.

När vi kom hem frågade jag på en bokhandel om det fanns en modern kokbok med bara grötrecept, men fick till svar att någon sådan inte fanns att köpa. Ungefär samtidigt hade en affärskollega till mig entusiastiskt berättat att han skrivit en bok om amatörurmakeri.  Och när jag lämnar bokhandeln bestämmer jag mig för att börja samla recept och fakta om gröt och försöka få någon att ge ut Grötboken.

Mitt mål med Grötboken har varit att samla så många grötrecept som möjligt samt lite fakta kring gröt och sedan få en så stor spriding som möjligt för att få många att upptäcka hur gott och nyttigt det är med gröt. Det aldrig funnits något vinstintresse med Grötboken, utan för mig är den ett roligt och passionerat hobbyprojekt.

På hösten 2005 tog jag kontakt med Jan Kempe på Frälsningsarmén och frågade om de skulle vara intresserade av att ge ut Grötboken. Jag hade sedan tidigare deras kokböcker Soppboken, Grytboken samt Brödboken och tyckte att Grötboken kunde bli ett bra komplement i den serien. Och det tyckte Jan också! Min roll blev att samla recept och fakta och FA´s roll som utgivare att hitta förläggare, art director, tryckeri mm för att det skulle bli en kokbok. Självklart skulle samtliga intäkter gå till deras sociala verksamhet.

Sommaren 2006 är jag klar med mitt samlande av recept och fakta. Samtidigt får Jan kontakt med Sara Jedenberg(art director) och Gabriella Myrén(copy). De bestämmer sig för att ställa upp och hjälpa Frälsningsarmén. Utan Saras och Gabriellas bearbetande av texter, idéer kring foton och illustrationer, grafisk form mm så hade inte Grötboken blivit så bra som den blev. Det är många som på olika sätt har jobbat och bidragit så att Grötboken blev till. Och alla har gjort det helt ideellt.


Är du intresserad av boken så e-posta gärna till mig!